TOP 10
1 The Illusionit - a világ legjobb illúzionitái Budapesten 2020 - Budapest BOK CSARNOK
2 Szabó Péter Szilvi koncert turné 2020
3 Rómeó és Júlia muical 2020 - Budapest Aréna
4 EDDA koncert 2020 - Budapest Aréna
5 We Will Rock You - Queen musical Budapest
6 Il Divo koncert 2020 - Budapest Aréna
7 Republic koncert 2020
8 Macskák musical 2020 - BOK Csarnok
9 Bodies kiállítás 2.0. - Bálna Budapest
10 Rómeó és Júlia musical 2020 - Budapest Aréna
Ezt nézik mások
István, a király 2015 - Királydomb - Jegyvásárlás
Anastacia koncert
A médium hagyatéka - Szeánsz színház
Figaro házassága
Pán Péter táncjáték
Mark Knopfler koncert
Macskák musical - BOK Csarnok
Mamma Mia musical - Budapest - Madách Színház
Lord Of The Dance - Szombathely
Angyal mellettem - Rúzsa Magdi és Presser Gábor duett koncert turné

Én, József Attila musical

Dátum: 2012-2013
Helyszín: Madách Színház
Jegyvásárlás

Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston darabja 2010-ben a Madách Színház által kiírt musicalpályázaton keltette fel Szirtes Tamás figyelmét, az új magyar musical-ek születését támogató pályázat döntőjéből egyenes út vezetett a Madách Színház színpadáig.
Szirtes Tamás a következőket nyilatkozta a mű bemutatásának bejelentésekor: „A lenyűgöző téma mellett egyfajta ismeretterjesztő elhivatottság szólalt meg bennünk. Úgy gondolom, ma a fiatalok rendkívül kevés verset olvasnak, nagyon kevés irodalmat fogyasztanak, és nagyon kevesen ismerik József Attila verseit. A zene pedig egy katalizátor. Számtalanszor volt a színháztörténetben olyan, mikor egy mű a zene közvetítésével jutott el nagyon-nagyon sok emberhez."
A rendező Szirtes Tamás és a színészként már méltán elismert társrendező Szente Vajk, valamint a tehetséges fiatal szerzők Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston, József Attila sorsfordító szerelmeinek történeteit varázsolják színpadra.

Az első felvonás Attila és első nagy szerelme, Vágó Márta története.
József Attila (Nagy Sándor/Posta Viktor) meghívást kap a Vágó család otthonába, ahol megismerkedik a jókedvű, cserfes Mártával (Balla Eszter/Muri Enikő). Szerelmük kibontakozásával egyidejűleg Attila közel kerül az egyre nagyobb rétegeket megmozgató munkásmozgalomhoz, ami komoly ellenérzéseket vált ki Márta szüleiben. Attila azonban tartja magát elveihez, még akkor is, amikor barátja, Illyés Gyula (Barát Attila/Nagy Balázs) próbálja lebeszélni a radikális állásfoglalásról. Attila kapaszkodót keres szerelemben, barátságban, politikában, bárhol, ahol csak reményt lát erre. Márta apja, Vágó József (Pusztaszeri Kornél) elhatározza, hogy míg Attilát francia levelezőnek ajánlja barátai cégéhez, addig Mártát tanulmányi ösztöndíjjal egy évre Londonba küldi. A szerelmesek bíznak érzelmeikben és kitartásukban, de Márta rövid idő elteltével kihátrál a kapcsolatból, testben és lélekben magára hagyva a szeretet után vágyódó költőt. Attila egy levert munkástüntetés romjain összeroppan a rá nehezedő terhek súlya alatt.
Az első felvonásban a Tiszta szívvel, a Tedd a kezed..., az Áldalak búval vígalommal, és a Nagyon fáj mellett többek között elhangzik a Kopogtatás nélkül című vers megzenésített változata, ami a zenés színpadokon évek óta remeklő Balla Eszter és a nemrégiben az év női hangjának választott Muri Enikő tolmácsolásában különleges színházi pillanatokat ígér.
Muri Enikő

A második felvonás József Attila utolsó hónapjait, a költő belső küzdelmeit és betegségének elhatalmasodását mutatja meg.
Attilát dr. Bak Róbert analitikus (Laklóth Aladár) kezeli, a költő azonban elhagyja a szanatóriumot, s a szerelem iránti vágyakozása testet ölt Kozmutza Flóra (Polyák Lilla/Krassy Renáta) személyében. Attila olthatatlan szerelembe esik, házasságot és új életet remél, váratlan összeomlása azonban falakat emel kettejük közé. Flórában már-már megszületik a gondolat, hogy Attilához köti az életét, de elbizonytalanítja őt Attila túlzó féltékenysége és Illyés Gyula tisztelettudó, de élénk közeledése. Attila újra és újra visszakerül a szanatóriumba, egyre rosszabb állapotban van. Démonjaival, saját lelkének bíráival küzd. Gyógykezelése befejeztével Balatonszárszóra viszik nővéreihez, de elhatározása ekkorra már megmásíthatatlan: véget vet az életének.

József Attila gyönyörű versei Vizy Márton invenciózus zenéjével kelnek új életre a második felvonásban is, a Születésnapomra, a Rejtelmek, a Jön a vihar, vagy a Tudod, hogy nincs bocsánat mára már közkincsek, a fiatal szerző dallamai most mégis újra felöltöztetik a költő felejthetetlen sorait.
A darab záró képsorai megrázóak: 1937 december 3-án József Attila, a XX. század legnagyobb magyar költője a balatonszárszói vasútállomáson egy induló vonat elé veti magát.

Szlávik István díszletében, egy elhagyatott pályaudvar falai között játszódik a Szirtes Tamás és Szente Vajk által színpadra alkalmazott darab, a jelmeztervező Rományi Nóra, a koreográfus Tihanyi Ákos, a zenei vezető Kocsák Tibor.
A Madách Színház az Én, József Attila című musical- lel egy hihetetlenül izgalmas, a mai napig emberek százezreit foglalkoztató személyiség életét próbálja színpadra vinni. Különleges és titokzatos életről van szó, amely száz évre meghatározta a magyar közgondolkodást, a magyar irodalmat. A premier február 10-én és 11-én lesz!

 

József Attila: Nagy Sándor, Posta Victor
Vágó Márta, a költő szerelme: Balla Eszter, Muri Enikő
Kozmutza Flóra, a költő szerelme: Krassy Renáta, Polyák Lilla
Illyés Gyula: Barát Attila, Nagy Balázs
Vágó József: Pusztaszeri Kornél
Vágó Józsefné: Dobos Judit
Dr. Bak Róbert, analitikus: Laklóth Aladár
Komor Bandi: Sándor Dávid
Proletár vezér / Állomásfőnök: Barabás Kiss Zoltán
Málházó /Sándor Kálmán / Tisztviselő: Imre Sebastian
Ignotus Pál: Bereczky G. Zoltán
Vasutas / Proletár: Németh Gábor
Járókelő / Proletár: Kiss Ernő Zsolt
Nővér: Wégner Judit
Titkárnő: Baranyai Annamária

Én, József Attila musical

Dátum: 2012-2013
Helyszín: Madách Színház
Jegyvásárlás

Jegyajánló.hu - Legyen egy jó programod!

Vásárlói tájékoztató | Általános szerződési feltételek | Kapcsolat

Partnereink: