TOP 10
1 Harlem Globetrotters kosárlabda cirkusz 2018
2 Apáca show musical - Szeged
3 István, a király 2018-ban Baján az Oeprettszínház sztárjaival
4 Fenyő Miklós koncert
5 We Will Rock You - Queen musical Budapest - SYMA Csarnok
6 A Notre Damei toronyőr musical
7 Irigy Hónaljmirigy koncert 2018 - Budapest Aréna
8 Álomutazó musical - BOK Csarnok
9 Apáca show musical jegyek - Szegedi Szabadtéri Játékok 2018
10 Diótörő és Egérkirály musical - Budapest, Miskolc, Győr, Szolnok
Ezt nézik mások
Alma együttes koncert
Mága Zoltán Újévi Koncert 2014
The Harlem Gospel Choir koncert
István a király - Aréna 2013
Hattyúdal
Anna Karenina musical
A KÖR - EDDA musical
A Játékkészítő
Thomas Anders koncert
Fenyő Miklós koncert

Leonardo kiállítás

Dátum: 2014.04.15-től
Helyszín: Pécs - Janus Pannonius Múzeum
Jegyvásárlás

LEONARDO REMEKMŰVEI PÉCSETT

2014. április 15-étől megnyílik az a három pécsi helyszínen megrendezendő kiállítás, amely a megszokottól eltérő módon állít emléket a világhírű olasz polihisztornak. A tárlaton Leonardo da Vinci szenzációs találmányai alapján készült, pontos, korhű modellek, eredeti rajzok, kéziratok, valamint a modern kor multimédiás eszközei segítségével ismerhetjük meg az alkotásokat létrehozó elmét.

Az elmúlt évtizedekben számos kiállítást rendeztek, amelyek Leonardót mint feltalálót mutatták be, elsősorban a maga korában szenzációsnak számító találmányain keresztül. Az ilyen tárlatok összeállítása azonban nélkülözte azt a szempontot, hogy a reneszánsz polihisztor munkássága mennyiben járult hozzá a tudományok, a technika, a művészetek- és általánosságban a kultúra fejlődéséhez.


A kiállítás egyaránt bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.


A pécsi a legnagyobb volumenű Leonardo-tárlat

A helyszínek számát, s a kiállítási terület nagyságát tekintve a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlat nyílik meg Pécsett április 15-én, ugyanis a korábbi magyarországi és más európai városokban együtt, ez a három tematika még nem szerepelt.


Sforza ló épül a pécsi Széchenyi téren

Március 18-án kezdik el építeni a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza ló szobrát, melyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból (a kiegyensúlyozás végett) körülbelül 8000 liter vizet tesznek.


A pécsi kiállítás másik két helyszíne a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára (Pécs, Papnövelde u. 5.) és a JPM Martyn Múzeum (Pécs, Káptalan u. 4.) lesz. A baranyai megyeszékhelyen megrendezett tárlatra körülbelül 50-60 db modell érkezik, a kiállítási anyag többi része főként rajzokból, kéziratokból, tematikus kisfilmekből, multimédiás eszközökből áll össze.

Leonardo automobilja

A tárlat látogatói megcsodálhatják Leonardo úgynevezett „automobiljának” modelljét is, amely igen sok tudós körében nagy érdeklődést váltott ki már a XX. század elejétől fogva.


A különleges szerkezetről számos rekonstrukció készült az évszázadok során, azonban ezek egy olyan tévedésen alapulnak, amelyre csak nem rég derült fény. Carlo Pedretti és Mark Rosheim első gépészetileg rendszerezett magyarázata szerint  az „automobilt” nem a Leonardo rajzán megfigyelhető rugóköteg hajtotta (mely a mozgás kifinomult szabályzó rendszerét – lengéscsillapítást – és a kormánymű programozását adja), hanem egy rugós motorpár.


A két szakember behatóan elemezte a Vinci-féle tervet, s rájöttek, hogy az „automobil” szofisztikált programozható szerkezet, melynek az volt a rendeltetése, hogy az udvari ünnepségeken speciális effekteket bocsásson ki. Pedretti és Rosheim  végül három különböző méretű modellt hozott létre. Ezeket tekinthetjük meg a kiállításon.

A kurátor, a szellemi jogtulajdonos és a rendező

A Leonardo-tárlat tudományos anyagának tulajdonosa a Firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum, s a kiállítás szellemi megalkotója, főkurátora az intézmény igazgatója, Paolo Galluzzi professzor. A kiállítást az Opera Laboratori Fiorentini Rt. építi. A cég rendszeresen dolgozik többek között az Uffizi, valamint a Pitti Palota Múzeumnak, az Accademiának (ahol a Dávid szobor eredetije áll), emellett évente számtalan kiállításuk van Olaszországban. E cég nevéhez fűződik a tavalyi, firenzei Corvin Mátyás kiállítás megrendezése is.

Helyszín:
Janus Pannonius Múzeum
7621 Pécs, Káptalan u. 5.

Belépőjegyárak:
Elővételben (február 27-től április 15-ig):

Leonardo-kiállítás:  
Felnőtt: 3000 Ft
Diák/nyugdíjas: 1500 Ft
Családi: 6000 Ft

Leonardo-kiállítás + a JPM összes kiállítása:
Felnőtt: 3750 Ft
Diák/nyugdíjas: 2300 Ft
Családi: 7500 Ft

Diák és nyugdíjas jegy vásárlása esetén érvényes igazolvánnyal kell rendelkezni, amelyet a helyszínen kell bemutatni.
Családi jegy 2 felnőtt + 18 éven aluli gyermekek ( 2 vagy több gyermek esetén)

A jegy nem dátumra szól. A megvásárolt jegy 2014. április 15-től szeptember 30-ig bármikor felhasználható.

Leonardo kiállítás

Dátum: 2014.04.15-től
Helyszín: Pécs - Janus Pannonius Múzeum
Jegyvásárlás

Jegyajánló.hu - Legyen egy jó programod!

Vásárlói tájékoztató | Általános szerződési feltételek | Kapcsolat

Partnereink: